Порошенко особисто просив нардепів ухвалити закони про реінтеграцію Донбасу

05.10.2017, 10:33

Президент України Петро Порошенко особисто у Верховній Раді просив нардепів перед засіданням ухвалити два закони про реінтеграцію Донбасу. Про це в кулуарах парламенту після засідання фракції БПП на чолі з Президентом заявила нардеп і представник глави держави в Раді Ірина Луценко, передає кореспондент ASN.

«Президент вчора вніс два законопроекти, які сьогодні парламент повинен проголосувати... Сьогодні президент прийшов до нас уже з сивиною у волоссі, тому що кожна смерть лягла на його голову і його плечі! Так ось, нехай ця сивина опуститься трохи на плечі депутатів!» - заявила Луценко.

Вона зазначила, що в законопроекті про реінтеграцію Донбасу чітко визначено статус Росії як агресора, а операція на Донбасі - це оборона держави, що дає права для використання Збройних Сил України в повному обсязі. Також у законі передбачено інструменти контролю територій після того, як їх покинуть найманці Росії, зокрема за допомогою миротворчої місії ООН.

За словами Луценко, це передбачає: скасування всіх тих незаконних паспортів, які були видані, скасування псевдозаконодавчих органів, повернення інфраструктури та власності. «Таким чином, закон дає основні механізми реінтеграції територій», - пояснила вона.

Другий законопроект, за словами політика, передбачає продовження ще на рік особливого статусу для цих територій. «Адже є загроза, що Росія почне ескалацію конфлікту, якщо ми не продовжимо особливий статус для цих територій... Це означатиме повноцінну війну... Це сотні і сотні смертей. Ми не можемо допустити цього, щоб Росія і Україна залишилися один на один», - додала вона.

Парламентарій також уточнила, що саме міжнародні партнери наполягають на тому, щоб Україна ще на рік продовжила особливий статус для поки ще окупованих територій Донбасу.

Читайте АСН в Google News