Вчені змінили ДНК свині. Можливо, проблему донорства скоро буде вирішено

11.08.2017, 15:39

Свинячі внутрішні органи незабаром можуть бути трансплантовані пацієнтам після того, як Гарвардський університет змінив ДНК тварини, позбавивши його вродженого вірусу раку, який несумісний з людським організмом. Вчені витратили десятиліття на те, щоб створити свинячу тканину, яку б організм не відкидав, повідомляє The Telegraph.

Професор Джордж Черч і його колеги з Гарварду використовували новаторську технологію генетичного редагування під назвою Crispr, щоб вилучити генетичний код вірусу з ембріонів свині. Потім ембріони були імплантовані в свиноматку і виросли здоровими свиньми.

Хоча в кількох медичних процедурах вже використовуються стерилізовані свинячі тканини, такі як серцеві клапани в кардіохірургії, а також трансплантат рогівки, лікарі вважають, що використання таких органів, як нирки, може покласти край дефіциту донорів. Дана робота поклала багатообіцяючий перший крок у розробці генетичних стратегій для створення видів свиней, у яких ризик передачі ретровірусів при пересадці органів може бути усунуто. Залишається з'ясувати, наскільки ця стратегія дійсно безпечна.

Читайте АСН в Google News