До Верховного суду України можуть потрапити до 80% старих суддів

28.07.2017, 13:30

Вища кваліфікаційна комісія суддів України оприлюднила 120 переможців конкурсу на посаду суддів нового Верховного Суду. Про це повідомили в прес-службі ВККСУ.

Комісія затвердила рейтинг 320 кандидатів на посади суддів Верховного Суду. Серед переможців є адвокати, науковці та фахівці з сукупним стажем. Серед переможців конкурс 54 жінки і 66 чоловіків, 34 переможці - кандидати наук, 12 доктори наук. Наймолодшому кандидату 33 роки, найстаршому - 62.

Однак у Центрі протидії корупції заявили, що за результатами конкурсу до складу нового Верховного Суду потраплять 80% старих суддів з сумнівною репутацією. «Більшість із них - майже 80% або 93 кандидата - є або були суддями. І тільки 25 переможців зі 120 є кандидатами поза судовою системою: вчені або адвокати. Таким чином, новий Верховний Суд буде складатися переважно зі старих судових кадрів», - йдеться в прес-релізі.
Кожен четвертий майбутній суддя Верховного Суду, обраний Вищою кваліфікаційною комісією суддів (ВККС), порушував права людини або ухвалював політично вмотивовані рішення, або не може пояснити власні доходи ", - відзначають у ЦПК.

У Центрі також відзначили, що «попри гучні заяви президента України про оновлення Верховного Суду та голови ВККС Сергія Козьякова про безпрецедентну прозорість цього процесу, в проведеному Комісією конкурсі перемагають колишні судді, частина з них ще й має сумнівну добропорядність або досвід політичних переслідувань на догоду влади».

Конкурс розпочався 7 листопада 2016 року, в ньому брали участь 1 436 осіб, документи подали 846 кандидатів, до конкурсу були допущені 653, до проходження кваліфікаційного оцінки були допущені 625 кандидатів. Учасники конкурсу склали професійні і психологічні тести, пройшли перевірку Національного антикорупційного бюро України, Національного агентства з питань запобігання корупції та Громадської ради чесноти.

За підсумками конкурсного відбору ВККСУ направить до Вищої ради правосуддя рекомендації щодо 120 кандидатів про призначення їх суддями відповідних касаційних судів у складі Верховного Суду.

Читайте АСН в Google News