23% українців хочуть ізолювати Донбас - дослідження

17.07.2017, 17:16

Директор фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна заявила, що 23% українців виступають за ізоляцію Донбасу. Про це вона заявила на прес-конференції, передає кореспондент ASN.

"Серед можливих варіантів політики України щодо непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей опитування виявило відсутність консолідованої позиції: 23% населення підтримує повну ізоляцію так званих "ДНР" і "ЛНР", а 22% - вважають за доцільне тримати економічну блокаду, але зберігати гуманітарні відносини" , - заявила вона.

За її словами, 22% виступають за дозвіл на торгівлю критично важливими товарами (продовольством і товарами повсякденного вжитку з боку України і антрацитом від непідконтрольних територій) і максимальну підтримку гуманітарних зв'язків, а 15% виступають за максимальний розвиток зв'язків з непідконтрольними територіями - як гуманітарних, так і торгових.

Населення по-різному ставиться до певних кроків соціальної та гуманітарної політики щодо непідконтрольних територій. Громадяни переважно підтримують спрощення доступу до навчання в українських навчальних закладах різного рівня для жителів непідконтрольних територій (60%), надання підтримки (фінансової і матеріальної) жителям непідконтрольних територій, які прагнуть виїхати на території, контрольовані Україною (59%), посилення контролю за здійсненням виплат внутрішньо переміщеним особам, щоб уникнути зловживань (69%), здійснення більш серйозного контролю за перетином лінії розмежування (55%), спрощення отримання будь-яких адміністративних послуг в прифронтових населених пунктах (47%) і надання дозволу на торгівлю з непідконтрольними територіями продуктами харчування і товарами першої необхідності (47%).

Водночас населення переважно проти зняття обмеження на соціальні та пенсійні виплати громадянам України, які проживають на непідконтрольній території (42%). А думки про спрощення перетину лінії розмежування і полегшення режиму отримання перепусток діляться майже навпіл: 38% цю пропозицію підтримують і 40% - ні, причому з чітким регіональним розподілом: підтримує більшість на Сході (52%) і на Півдні (48%) і ставиться негативно на Заході (51%) та в Центрі (46%).

Дослідження проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 9 по 13 червня 2017 у всіх регіонах України за винятком Криму і окупованих територій Донецької і Луганської областей. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Читайте АСН в Google News