ОБСЄ назвала референдум у Туреччині таким, що не відповідає стандартам

17.04.2017, 18:19

У місії спостерігачів Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співпраці в Європі заявили, що референдум у Туреччині не відповідав стандартам Ради Європи.

За словами міжнародних спостерігачів, з технічної точки зору референдум був організований добре, але виборці не отримали об'єктивну інформацію про основні положення реформ.

«В цілому референдум не відповідав стандартам Ради Європи. Правова основа не відповідала вимогам проведення справжнього і демократичного процесу», - підкреслили спостерігачі, передає ТАСС.

Як зазначив голова делегації ПАРЄ Цезар Флорін Преда, у день референдуму серйозних проблем зафіксовано не було. Разом з тим на референдумі були відсутні спостерігачі від громадянського суспільства.

Нагадаємо, в неділю, 16 квітня, в Туреччині пройшов референдум щодо зміни до конституції країни. Турки голосували пакетом за 18 запропонованих поправок, які зачіпають 72 статті конституції. Конституційні зміни передбачають введення в Туреччині президентської форми правління замість парламентської.

Президент отримає право призначати віце-президента, міністрів, частину членів Колегії суддів і прокурорів.

Читайте АСН в Google News