8 березня і католицьке Різдво будуть робочими святами. Інститут національної пам'яті підготував новий законопроект

13.04.2017, 19:01

В Україні з'явиться категорія свят «Міжнародні дні», куди будуть включені День боротьби за права жінок, тобто 8 березня і 1 травня - День праці. Але якщо останнє буде вихідним, то жіночий день буде тільки святковим, без вихідного.

Таких змін зазнав законопроект про державні та інших святах після громадського обговорення. Про це на своїй сторінці в Facebook написав ініціатор проекту закону, голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Разом з тим українці не захотіли святкувати 9 березня як Шевченківський день, а другу п'ятницю вересня як День сім'ї. А ось День Святої Трійці був повернутий в проект закону як традиційне свято. Тому другий день після Великодня і Трійці, який припадає на понеділок, залишається вихідним.

У календар релігійних свят також вноситься Різдво Христове, яке за григоріанським календарем відзначають католики 25 грудня. Однак в цей день законопроектом вихідний не передбачається.

Якщо свято припадає на вихідний день, пропонується не переносити неробочий день на понеділок, крім Різдва, яке святкують 7 січня православні.

Ще одна новація, це святкування дня державного прапора. Його пропонують перенести з 23 серпня на 4 вересня, оскільки саме в цей день в 1991 році синьо-жовтий прапор підняли над будівлею Верховної Ради України.

Після громадських обговорень законопроект повинні розглянути в Кабміні і тільки потім у Верховній Раді.

Читайте АСН в Google News