Товарообіг з країнами Євросоюзу досяг 41%

27.01.2017, 14:52

Європейський Союз є основним торгівельним партнером України, за підсумками року товарообіг з європейськими країнами досяг 41%. Про це під час дискусії «Угода про асоціацію - дороговказ для комплексної модернізації України» 27 січня заявила віце-прем`єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, передає кореспондент ASN.

«Що з початку 2016 року, з часу вступу в дію зони вільної торгівлі з ЄС, які тенденції ми бачимо? За перші 10 місяців 2016 року товарообіг між Україною та ЄС виріс на 6%. Більше того, очевидно, що у нас іде відкритий конфлікт з РФ, воєнна агресія РФ, ми втратили ринки Росії та транзиту, традиційні ринки для нас. Але за цей час обсяги торгівлі з ЄС вийшли на перше місце і складають 41% від всього обсягу. Тому ми розуміємо, що це наш основний торгівельний партнер. Угода про ЗВТ з ЄС - це не лише ринки ЄС, а і можливості виходи на треті ринки», - заявила вона.

«Я сподіваюся, що цей рік стане ще більш динамічнішим, ми зараз працюємо з ЄС, щоб ці параметри зросли. Цього можливо досягнути за рахунок додаткових автономних преференції, які були запропоновані Європейською комісією. Ми очікуємо, що вони будуть схвалені в Європарламенті та Європейській Раді. Ми сподіваємося, що нам вдасться просунутися по питанню бар'єрів, пов'язаних із санітарними та фітосанітарними заходами. Ми розраховуємо і є об'єктивні підстави щодо підписання у перші місяці року угоди, яка дасть нам доступ для додаткових груп товарів на європейський ринок», - продовжила Климпуш-Цинцадзе.

Читайте АСН в Google News