Українська система субсидій не спонукає до енергозбереження

29.11.2016, 12:31

Українська система субсидій не спонукає до енергозбереження. Тому Міністерство соціальної політики працює над зміною системи субсидування через 3-5 років.  Про це на прес-конференції 29 листопада заявив аналітик DiXi Group Тарас Ткачук, передає кореспондент ASN. 

«Люди, які отримують субсидії, не зацікавлені фактично у тому, щоб забезпечувати енергозбереження», - сказав він. 

Зараз біля семи мільйонів сімей отримують субсидії. Тому виникає необхідність виробити таку оптимальну систему субсидій, яка буде стимулювати людей економити енергоресурси. «Необхідна така модель субсидування, щоб вона була максимальна корисна для споживачів. По-друге, така, яка буде встановлювати контроль за використанням ресурсів. Бо є можливість. По-третє, необхідна монетизація субсидування, щоб це демонструвало витрати та зменшення об'ємів споживання енергоресурсів», - заявив він.

У свою чергу директор департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Віталій Музиченко заявив, що монетизація субсидій у найближчі роки у повному обсязі просто неможлива. Але реформування системи субсидування, монетизація залишків та інші новації - над цим вже працюють в уряді. 

Він наголосив, що система субсидування існує в Україні не менше 20 років. Ця система раніше, до підвищення тарифів, охоплювала від 7-8% населення. Але зараз без субсидування більшість громадян не зможуть пережити зиму. 

«На сьогодні 6,5 млн домогосподарств забезпеченні субсидіями», - додав він. Міністерство соціальної політики працює над тим, щоб через 3-5 років система субсидування була вдосконалена. Для цього необхідні певні зміни. По-перше, необхідно підвищення соціальних стандартів через підвищення мінімальних зарплат і пенсій. Другий етап - це перегляд пенсійного забезпечення та в цілому пенсійної солідарної системи, що дасть змогу більшості сплачувати рахунки самостійно. 

Читайте АСН в Google News