США і Росія виступили проти розширення права вето в РБ ООН

08.11.2016, 12:09

США виступили проти зміни права вето постійних членів Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй. Про це йдеться в листі постійного представника США при ООН Мішеля Сісона.

«Ми як і раніше виступаємо проти будь-якого розширення або зміни права вето», - заявив він.

У листі уточнюється, що США готові підтримати обґрунтовані пропозиції щодо незначного розширення РБ ООН постійними і непостійними членами. У свою чергу заступник постійного представника Росії при ООН Володимир Сафронков заявив, що позиція Москви щодо пропозицій надати право вето іншим країнам або відмовитися від нього в певних ситуаціях - непохитна.

«Для нас неприйнятні будь-які ідеї, що ведуть до обмеження прерогатив нинішніх постійних членів Ради безпеки, включно з правом вето. Слід пам'ятати: цей інститут є важливим фактором, що стимулює членів Ради до пошуку збалансованих рішень. Зазіхати на нього було б неправильно і з історичної, і з політичної точок зору», - цитує його заяву Радіо ООН.

Нагадаємо, що до складу РБ ООН входить п'ять постійних членів, які мають право вето, і дев'ять непостійних, які обираються на два роки. До «великої п'ятірки» входять Велика Британія, Китай, Росія, США і Франція.

Читайте АСН в Google News