Поправки до закону про Нацполіцію: бий, не представляючись, можна навіть електрошокером ні за що

07.11.2016, 15:26

Народний депутат Ігор Луценко опублікував  у соцмережі порівняльну таблицю до законопроекту Авакова - Деканоїдзе щодо посилення прав поліції та обов’язків громадянина.

Зокрема передбачаються зміни до статті 126 КУАП щодо відмови передати в руки поліцейському водійське посвідчення і реєстраційні документи на авто.

Стаття 263 КУАП у пропонованій редакції дозволяє адмінзатримання не на три години, як тепер, а на добу.

Згідно зі статтею 266, більше не потрібно двох свідків, що підтверджують факт обстеження водія поліцейським на наявність в крові алкоголю.

В статті 16 пропонують закріпити норму, що забороняє водію покидати авто без дозволу інспектора поліції. Окрім того, пропонується внести зміни в статтю 18 Закону про Нацполіцію, згідно з якими поліцейські з підрозділу особливого призначення не зобов’язані представлятися і показувати посвідчення на вимогу громадянина, проте такі поліцейські повинні мати на формі номер свого жетона.

Стаття 20 забороняє поліцейським приховувати жетон на уніформі.

А стаття 34 пропонує зобов’язати водія відкривати багажник авто або причеп для поверхневого огляду (нагадаємо, раніше КСУ визнав недоторканість рухомого майна нарівні з нерухомим - тобто на практиці для огляду багажника потрібно було залучати двох свідків. - АСН).

У статті 35 до причин зупинки авто додали необхідність оглянути водія на предмет перебування у стані сп’яніння.

А в статті 45 пропонується дозволити застосовувати спецзасоби і до осіб, які вчинили адмінпорушення, і щодо яких виникла підозра, що особа має намір вчинити адмінпорушення.

У чинній редакції цієї статті спецзасоби застосовувалися лише до тих, хто підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення і чинить опір при затриманні, намагається втекти.

Читайте АСН в Google News