Парубій: Ми зобов'язані сьогодні ухвалити закон про місцеві вибори

14.07.2015, 14:50

Парламент зобов'язаний сьогодні схвалити у другому читанні і в цілому закон про місцеві вибори, інакше волевиявлення 25 жовтня 2015 року пройде за старим законодавством. Про це журналістам заявив віце-спікер Андрій Парубій, передає кореспондент «Аналітичної служби новин».

«Підкреслюю, одне з найважливіших завдань на сьогодні - прийняти закон про місцеві вибори», - заявив він.

Перший віце-спікер зазначив, що стосовно нового закону про місцеві вибори наразі узгоджені практично всі позиції. Він зазначив, що «Народний фронт» пішов на поступки і більше не наполягає на системі партійних блоків на виборах. Крім того, на раді коаліції досягнуто консенсусу про скорочення депутатського блоку.

«Ми фактично міняємо сам принцип створення округів: не за кількістю жителів, а за кількістю виборців. Це призведе до скорочення депутатів місцевих рад приблизно на 20-30%», - пояснив він.

Крім того, Парубій зазначив, що двотурова система виборів мерів великих міст у законопроекті залишається. За його словами, противники цієї норми активно перешкоджають ухваленню цього законопроекту.

Він також розповів, що в перехідних положеннях до законопроекту будуть врегульовані питання проведення виборів на Донбасі. Зокрема на окупованих територіях виборів не буде, в прифронтових районах Центрвиборчком муситиме прийняти рішення щодо округів, виходячи з пропозицій військово-цивільних адміністрацій Луганської та Донецької областей.

За словами Парубія, депутати повинні будуть визначитися: схвалити закон про місцеві вибори в редакції комітету або ж розглядати всі поправки до нього, яких уже понад 1700.

Читайте АСН в Google News