Гройсман озвучив основні принципи децентралізації

13.06.2015, 15:33

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман назвав 4 принципові позиції, які мають бути відображені в Конституції в частині децентралізації. Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, базовою одиницею місцевого самоврядування з найбільшим обсягом повноважень повинна бути громада (село, селище, місто). Також «повинні бути зафіксовані принципи субсидіарності, повсюдності й фінансової самодостатності місцевого самоврядування».

Крім того, серед цих принципів - трирівнева система місцевого самоврядування з чітким розмежуванням повноважень і виконавчими органами на кожному рівні.

Гройсман додав, що передачу повноважень органам місцевого самоврядування повинно бути збалансовано системою контролю з боку виборців і держави.

«Є всі підстави сподіватися, що конституційна комісія погодить текст змін і передасть Президентові для внесення до парламенту вже наступного тижня», - йдеться в повідомленні.

Голова ВР наголосив, що якщо Верховна Рада ухвалить ці зміни, то «точку неповернення в процесі перетворення України з пострадянської на європейську країну буде пройдено».

Читайте АСН в Google News