Держприкордонслужба зафіксувала факт грубого порушення норм міжнародного морського права Росією

15.12.2015, 17:41

Росія порушила норми міжнародного морського права. Про це йдеться в заяві Державної прикордонної служби України, опублікованій на офіційному сайті відомства.

У заяві сказано, що ДПС у ніч на 15 грудня здійснила моніторинг надводної обстановки в територіальному морі та виключній (морській) економічній зоні України.

«В результаті проведених заходів виявлено та задокументовано, що дві самопідйомні бурові установки (СПБУ) «Петро Годованець» і «Україна», які в 2014 році було незаконно захоплено Російською Федерацією під час анексії Криму, переміщено із зони Одеського газового родовища ближче до півострова Крим (місце перебування уточнюється). У свою чергу на місці, де раніше розташовувалися ці СПБУ, Російська Федерація встановлює переміщену з АРК нафтовидобувну платформу «Таврида», яку також незаконно було захопленр торік», - ідеться в повідомленні.

Біля СПБУ перебуває буксир «Центавр» (незаконно захоплене допоміжне судно компанії «Чорноморнафтогаз»), який здійснює монтажні роботи. Держприкордонслужба зафіксувала факт грубого порушення норм міжнародного морського права та Закону України «Про виключну (морську) економічну зону України».

Зараз Міністерство закордонних справ готує позицію, яку буде офіційно доведено російській стороні.

Читайте АСН в Google News