Русня планує використати ініціативу Китаю собі на користь: ISW

08.03.2024, 08:56

У Китаї повторили заклики до проведення мирних переговорів між москвою та Києвом з метою завершення повномасштабної війни, розв'язаної фашистською росією проти України та її мирних громадян.

В американському Інституті вивчення війни звернули увагу на "мирні ініціативи КНР", висловлені у виступі міністра закордонних справ КНР Ван І 7 березня.

Під час виступу китайський чиновник заявив, що Пекін дотримується об'єктивної та неупередженої позиції щодо конфлікту в Україні. Ця риторика вписується у довгострокові зусилля Китаю щодо затвердження своєї ролі як "незалежного посередника у передбачуваному амбітному переговорному процесі".

Експерти ISW вважають, що подібні ініціативи з боку Китаю можуть використовувати Кремль у рамках інформаційних операцій, спрямованих на досягнення поступок від Заходу.

Зазначається, що 2 березня на Москві зустрілися заступник міністра закордонних справ фашистської росії Михайло Галузін і спеціальний представник Китаю у справах Євразії Лі Хуей, щоб обговорити бажання Пекіна "сприяти мирним переговорам" між Росією та Україною.

Зазначимо, що Китай не представив подробиць свого розпливчастого "мирного плану" з 12 пунктів, оголошеного на початку 2023 року. І саме тому в такому контексті російські чиновники, ймовірно, продовжуватимуть підтримувати китайські заклики до діалогу, доповнюючи інформаційні операції кремля, спрямовані на створення враження про готовність до мирних переговорів.

"Галузін і Лі зазначили, що "неможливо обговорювати врегулювання в Україні без участі росії та врахування її інтересів у сфері безпеки". Це все те ж твердження, яке Кремль регулярно використовує, щоб перекласти відповідальність за переговори на Захід", - наголосили в ISW.

Майже синхронно з Китаєм про наміри надати платформу для переговорів між Києвом та Москвою заговорила Туреччина. Президент країни Раджеп Тайіп Ердоган не залишає спроб стати основним миротворцем найбільшої війни у Європі після закінчення Другої світової.

Читайте АСН в Google News