NYT пише, що американські супутники-шпигуни зафіксували вибух на греблі Каховської ГЕС перед її руйнуванням

09.06.2023, 22:08

Один із високопосадовців адміністрації Байдена повідомляє, що американські супутники-шпигуни засікли вибух на Каховській греблі, який стався безпосередньо перед її обваленням. Проте американські аналітики досі не мають інформації про те, хто і як саме спричинив руйнування греблі.

Відповідно до статті The New York Times, супутники, оснащені інфрачервоними датчиками, засікли теплову сигнатуру, схожу на характеристики сильного вибуху, що стався безпосередньо перед обвалом греблі, що призвело до повені величезним потоком води.

Аналітики американської розвідки припускають, що за руйнуванням греблі може стояти Росія, повідомив високопосадовець адміністрації, який бажає залишитися анонімним. Проте американські спецслужби поки що не мають надійних доказів, які вказують на конкретного винуватця.

Також дані сейсмічних спостережень від норвезької обсерваторії NORSAR підтверджують теорію про те, що у вівторок о 2:54 за місцевим часом біля Каховської греблі стався значний вибух, після чого споруда обрушилася. У заяві NORSAR зазначається, що сигнали, отримані з відстані 385 миль від греблі, явно вказують на вибух.

Читайте АСН в Google News