Взимку Київ може залишитися без тепла, - заступник голови КМДА

23.10.2022, 18:20

Київська міська державна адміністрація вирішила розпочати опалювальний сезон у столиці з першими ранковими заморозками, незважаючи на те, що на початку листопада синоптики прогнозують теплі дні. Причина такого рішення банальна та виправдана.

З моменту початку війни урядовці та відповідальні за сферу теплокомуненерго на місцях працювали з позиції необхідності економії саме газу та іншого палива. У рукаві тримали козир у вигляді електроенергії, яку Україна виробляла з профіцитом та експортувала.

Після масованих російських обстрілів по ТЕС і ТЕЦ, що почалися 10 жовтня, ситуація змінилася на протилежну. Електроенергія стала чи не найдефіцитнішим продуктом у ці дні.

Незважаючи на прохання скоротити споживання електроенергії, кияни включають опалювачі та кондиціонери, чим збільшують навантаження на мережі. Рішення запустити опалення – допомога енергетикам. Запаси газу, що накопичилися в країні, дозволяють не тільки розпочати опалювальний сезон вчасно, але й забезпечити температуру в квартирах на рівні минулих років, додає заступник Віталія Кличка.

Тому рішення розпочати опалювальний сезон за нинішніх умов виправдано, каже заступник міського голови Петро Пантелєєв в інтерв'ю для видання "Економічна правда".

Він зазначив, що взимку Київ може залишитися без тепла, заявив заступник голови КМДА Петро Пантелєєв. «Це пов'язано не з дефіцитом газу, а з тим, що Росія атакує енергетичні об'єкти України. Ми готуємось до таких ситуацій».

На запитання чи варто киянам покладатися на електрообігрівачі, заступник голови КМДА відповів із сумнівом:

"Погода буде не дуже холодна, для економії газу можна було б почекати, але як би ми не просили, люди обігріваються електроприладами. Це перевантажує систему, де катастрофічно не вистачає електроенергії.

Я б не рекомендував киянам сконцентруватися на електричних приладах. Ми максимально запустимо нашу централізовану систему опалення, вона працюватиме. У разі можливих проблем електрообігрівачі не є порятунком, тому що вони швидко виводять із ладу загальну енергосистему." - сказав він.

Читайте АСН в Google News