Православне свято 18 вересня. Історія

18.09.2022, 11:00

18 вересня православні християни вшановують пам'ять пророка Захарії та праведної Єлисавети, які стали батьками Іоанна Предтечі. Святим моляться для позбавлення від безпліддя, те подружжя, яке довгий час не може зачати і народити дитину.
Святий пророк Захарія та свята праведна Єлисавета були батьками святого пророка, Предтечі та Хрестителя Іоанна. Праведні священик Захарія і дружина його Єлисавета (сестра Анни, матері Пресвятої Богородиці), «поступаючи по всіх заповідях Господніх беззаперечно», страждали на неплідність, що вважалося в старозавітні часи великим покаранням Божим.

Одного разу під час служіння в храмі святий Захарія отримав звістку від Ангела, що його жінка похилого віку народить йому сина, який «буде великий перед Господом» і «передіде перед Ним у дусі та силі Іллі». Захарія засумнівався у можливості виконання цього передбачення і був за маловір'я покараний немотою.

Коли у праведної Єлисавети народився син, вона за навіюванням Святого Духа оголосила, що назве немовля Іоанном, хоча раніше в їхньому роді таке ім'я нікому не давали. Запитали праведного Захарію, і він також написав на дощечці ім'я Івана. Відразу до нього повернувся дар промови, і він, наповнивши Святого Духа, почав пророкувати про свого сина як Предтечу Господа.

Коли нечестивий цар Ірод почув від волхвів про Месію, що народилася, він вирішив побити у Віфлеємі і його околицях всіх немовлят у віці до 2-х років, сподіваючись, що в їх числі буде і народився Месія. Ірод добре знав про незвичайне народження пророка Іоанна і хотів убити його, побоюючись, що він і є цар юдейський.

Дізнавшись про це, праведна Єлисавета сховалася разом із немовлям у горах. Вбивці всюди шукали Іоанна. Праведна Єлисавета, побачивши переслідувачів, зі сльозами стала молити Бога про спасіння, і гора, що відразу розступилася, сховала її разом з немовлям від погоні.

У ці бідні дні святий Захарія виконував свою низку служіння в Єрусалимському храмі. Воїни, послані Іродом, марно намагалися дізнатися в нього, де його син. Тоді, за наказом Ірода, вони вбили святого пророка, заколовши його між жертівником та вівтарем. Праведна Єлисавета померла через 40 днів після свого чоловіка, а святий Іоанн, що зберігається Господом, перебував у пустелі до дня свого явлення ізраїльському народові.

Читайте АСН в Google News