Померла Єлизавета II

08.09.2022, 22:19

Сьогодні у віці 96 років померла королева Великої Британії. Єлизавета стала рекордсменкою за роками правління серед монархів усіх часів та народів. На престолі вона пробула 70 років, з лютого 1952 (коронація - 2 червня 1953).

За цей час на посаді прем'єр-міністра Великої Британії змінилося 15 осіб - від Уїнстона Черчілля до Ліз Трасс.

Про смерть королеви повідомив Букінгемський палац. Вона менш ніж на півтора роки пережила дружина принца Філіпа, він помер 9 квітня 2021 року.

"Королева померла в замку Балморал [Шотландія] сьогодні в другій половині дня", - йдеться в повідомленні.

Наступним британським монархом став син Єлизавети Чарльз, взяв ім'я Карл Третій. Як очікується, він проведе ніч у Балморалі та повернеться до Лондона вранці. 9 вересня о 10.00 (12.00 за київським часом) у палаці Сент-Джеймс його офіційно проголосять королем у присутності урядовців.


Королева Великобританії дала привід занепокоєння за своє здоров'я ще на початку вересня, коли її стан помітно погіршився і вона за порадою лікарів скасувала зустріч Тайної ради, призначену на вечір 7 вересня.

Сьогодні, 8 вересня, у середині дня Букінгемський палац повідомив про те, що королеву помістили під лікарський контроль через стан, що викликає серйозне занепокоєння. Відразу після цього до замку Балморал у Шотландії, де королева проводить літо, приїхали її діти та близькі родичі. Протягом дня новин про стан Єлизавети II не надходило, журналісти королівського пулу зазначали, що у нинішній ситуації «залишається тільки чекати». Повідомлення про смерть монарха Букінгемський палац поширив близько 20:30 за київським часом.

Королева встигла прийняти на аудієнції нового прем'єр-міністра Ліз Трас 6 вересня. Через проблеми зі здоров'ям, що вже тоді проявляються, вона провела аудієнцію з Трас і аудієнцію з прем'єром Борисом Джонсоном, що йде, в замку Балморал, а не в Букінгемському палаці, як завжди.

Читайте АСН в Google News