Захід має подвоїти зусилля, щоб гарантувати перемогу України – екс-генсек НАТО

04.09.2022, 09:29

Андерс Фог Расмуссен у коментарі для видання Foreign Policy заявив, що війна в Україні продемонструвала необхідність об'єднання демократичного світу перед все більш агресивними автократіями.

На його думку, війна Росії проти України повернула питання оборони в Європі на перше місце порядку денного. Спостереження за тим, як держава, яка має ядерну зброю, починає повномасштабне вторгнення до сусідньої країни, нарешті, здається, зосередила уми в європейських столицях на цьому питанні.

Відповідаючи на запитання, як перша велика війна в Європі з 1945 року вплине на глобальну стратегію США в майбутньому, Расмуссен сказав, що основним стратегічним напрямом Сполучених Штатів залишається розворот у бік Азії та посилення конкуренції з Китаєм. Однак це буде набагато складніше, якщо Вашингтон буде зав'язаний на тривалий конфлікт у Європі. Найкращий спосіб уникнути цієї пастки — дати українцям усе необхідне для перемоги у цій війні. Саме цим Захід може гарантувати собі, що Росія ніколи більше не нападе на нього.
Крім того, він зазначив, що розв'язка цієї війни має глобальне значення, оскільки зараз диктатори у всьому світі уважно стежать за тим, як Захід реагує на ситуацію. Саме тому Захід має подвоїти свої зусилля, щоб Україна виграла не лише у цій війні, а й у подальшому відновленні. Якщо це зазнає невдачі, тріумфувати будуть автократи всюди.

Колишній генсек закликав США не сумніватися за допомогою України в обсягах, які дозволять їй перемогти та забезпечити тривалий світ — з міркувань, що це на користь самих Сполучених Штатів.

Читайте АСН в Google News