Навіщо потрібен військовий облік жінок і як він буде працювати

26.08.2022, 08:52

Враховуючи введений по всій країні воєнний стан, в Україні оголошена загальна мобілізація. Всі чоловіки призовного віку без протипоказань до несення служби займають свої позиції в лавах ЗСУ, будь це фронт або кадровий резерв.

 

Жінок в основному, це не стосується, а їх участь у війні має добровільний характер. Але в жовтні 2022 року чинності набуває наказ Міноборони, згідно з яким українки певних професій повинні будуть стати на військовий облік.

Військовий облік для жінок в законі

У суспільстві ж ця тема сприймається не так однозначно, тим більше, що з 1 жовтня набуває чинності наказ Міноборони (№313) про взяття жінок на військовий облік.

Не всі українки підпадають під дію цього документа – наказом визначено перелік з професій, які або безпосередньо відносяться до військової служби, або вважаються суміжними.

До таких професій віднесли медичну справу, маркетинг, інженерію, Харчові технології, журналістику – всього 14 спеціальностей і 7 суміжних з ними професій. При цьому ті жінки, чиї сфери діяльності не входять до переліку необхідного українській армії ремесла, можуть стати на військовий облік добровільно.

Спочатку планувалося, що для жінок, чиї спеціальності увійшли до переліку, постановка на облік буде обов'язковою. Але в Генштабі ще в середині липня заявляли, що поки все буде відбуватися за бажанням, ніяких зобов'язань.

 

Читайте АСН в Google News