Байден закликав Китай не повторювати помилок Росії з нападом на Тайвань. МЗС КНР відреагувало

23.05.2022, 10:30

Президент Джо Байден, під час його першої поїздки до Азії як головнокомандувача, заявив, що США готові застосувати збройні сили для захисту Тайваню за необхідності у разі вторгнення Китаю.

"Це зобов'язання, яке ми взяли на себе", - сказав президент у Токіо у понеділок у відповідь на питання репортера про те, чи готовий він взяти військову участь, якщо Тайвань опиниться під загрозою, повідомляє WSJ.

Байден підкреслив, що США, як і раніше, прихильні до основної «політики одного Китаю», яка визнає Китайську Народну Республіку єдиним законним урядом Китаю і визнає, але не підтримує заяву Пекіна про те, що Тайвань є частиною Китаю. Він заявив, що ця політика не надає Китаю права силою захопити Тайвань.

На думку президента США, спроба Китаю застосувати чинність проти Тайваню буде «просто недоречною». Він уточнив, що подібний крок сторони КНР «зруйнує весь регіон» і стане «подібним до того, що сталося в Україні».

«Я очікую, що цього не станеться», — сказав Байден, додавши, що світовим лідерам важливо надіслати чіткий сигнал про те, що будуть наслідки, якщо Пекін вдасться до таких дій.

У Китаї відреагували на заяву Байдена про готовність США вступити у військовий конфлікт із Китаєм «у разі його вторгнення» на Тайвань

"США повинні перестати недооцінювати рішучість та можливості Китаю щодо захисту суверенітету та територіальної цілісності. Китай не дозволить жодній країні втручатися у його внутрішні справи, включаючи питання Тайваню", - заявили в МЗС Китаю.

Читайте АСН в Google News