У Білорусі на складах закінчуються українські продукти

18.05.2022, 08:30

На полицях білоруських магазинів українські товари ще є, проте незабаром ситуація може змінитись, пише портал «Білоруси та ринок». Складських запасів дедалі менше, а нових поставок з України найближчим часом навряд чи варто очікувати.

За даними Белстату, у структурі білоруського товарного імпорту з України широкий асортимент сільськогосподарської та продовольчої продукції: від соєвих бобів та картоплі до соків та кондитерських виробів.

Продукти українських торгових марок добре знайомі білоруським споживачам. Кетчупи «Чумак» та «Торчин», вермішель та приправи «Мівіна», сік «Садочок», цукерки Roshen та інші бренди завжди мали попит у білорусів.

Минулого року частка України в імпорті окремих позицій сільськогосподарської та продовольчої продукції була значною – на рівні 20–30 %, а іноді виходила й за 50%.

Донедавна українські продукти розходилися по всьому світу і закономірно виявлялися навіть у кошиках білорусів. Як буде в умовах нової реальності, спрогнозувати важко, але цілком імовірно, що звичні бренди можуть зникнути з полиць.

Очевидно, що Україна повернеться до повномасштабної торгівлі з Білоруссю дуже не скоро. Якими зусиллями і як швидко знайдуть у Білорусі заміну українським товарам незрозуміло. У цій ситуації час працює проти Білорусі.

Читайте АСН в Google News