Народні прикмети на 20 лютого 2022: що не можна робити в день Луки

20.02.2022, 10:30

Православні 20 лютого згадують святого Луку Єлладського, у народі ж цей день називають Могущницею. Так називали раніше перстачу - рослина з хрестоподібним листям, що має "можуть" цілющі властивості.

У цей день не можна скупитися, інакше можна зіткнутися з злиднями. Щоб у будинку завжди панував достаток, потрібно 20 лютого спекти пироги з цибулею, частину з'їсти самостійно, а частину роздати нужденним.

Загалом 20 лютого не варто трапезувати одному. В іншому випадку можна весь рік провести на самоті. Якщо близьких людей поряд немає, можна вирушити в гості комусь із друзів.

Суворо заборонено 20 лютого сваритися з батьками або іншими літніми родичами. На Луку прийнято почитати старше покоління і поминати близьких, що пішли.

Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотно, то зима буде холодною. Вони вірили, що 20 лютого можна набути проблем із зором, якщо довго дивитися на світило.

За повір'ям, на Луку не можна одягати зелені, а також блискучі речі. Наші прапрапрадіди були впевнені, що убрання подібних квітів можуть привернути увагу темних сил. Після цього в будинок прийде хвороба, вважали у народі.

Читайте АСН в Google News