20 січня: День Івана Бражника. Влаштувати застілля, запитати зло і як знайти сімейне щастя

20.01.2022, 06:30

У народі сьогодні прозвали Іван-бражник. Інакше його називають «Іванів день», «Зимовий М'ясоїд», «Лінивий день», «Весільник».

Бражник – назва у багатьох викличе певні асоціації, і небезпідставно. Цьому є логічне пояснення. Здавна була традиція першого дня після Хрещення запивати зло. Інакше настане смуга невдач та лих. Але, мова про воду, а не про той напій, який першим прийде на думку багатьом читачам. Люди влаштовували застілля з цією метою, а ранок починали з вживання освяченої води Водохреща. Багатовіковий ритуал дозволяв набути здоров'я на весь рік.

Вживання води одразу після Хрещення допомагало зберегти здоров'я протягом року. А ось далі найцікавіше. Зло запивали зовсім не водою. Одразу після свята Хрещення Господнього накривали стіл, де запивали не лише зло, а й жіноче щастя. Нареченим пропонувалося пити вино та пиво. Алкогольними напоями дівчата запивали своє подружнє горе, оскільки більшість із них виходили заміж не з любові, а з веління батьків.

Що робити не можна 20 січня 2022 року

У давнину в цей день не можна було пробувати бодай ковток або краплю пива, браги чи іншого подібного напою. Якщо це зробити, то не буде сліз та горя. Однак, і це важливо знати, якщо перебрати, перевищити міру, напитися, то в будинок можна привести горе, нещастя і навіть злидні, руйнування. Тому вживання таких напоїв було дуже помірним.

Застілля не можна розпочинати з перших страв — цього року мети досягти не вдасться.

Не можна ледарити, вдаватися до лінощів. Якщо у цей день ви не працюєте, то варто знайти хоча б якесь заняття, наприклад, прибирання, прання, готування, рукоділля. Якщо нічого не робити, то весь рік пройде без роботи, у злиднях.

У минулі часи помітили, якщо в цей день погода буде непохитною. Якщо це зробити, то можна змити із себе захист від шахраїв, брехунів, брехунів, стати для них вразливим. За старих часів навіть на посиденьки приходили з рукоділлям, під час застілля продовжували в'язати вишивати і так далі.

Цього дня не можна вбивати мишей. Миші сьогодні пророкують народження дитини, полювати на них, ловити і вбивати в жодному разі не можна.

Не можна полювати і навіть кричати на гусей та лебедів — бажання не здійсниться.

Не можна приймати подарунки, особливо від малознайомих людей чи незнайомців — можна перейняти на себе їхні проблеми та хвороби.

Що можна робити 20 січня 2022 року

Цього дня існувала традиція «запивати зло» бражкою, простими словами — влаштовувати свято чи гуляння з алкогольними напоями. При цьому примовляли такі слова: Святкуй раз на місяць - будеш веселим; святкуєш щодня — будеш голим». Відповідно, таким чином вказували на необхідність помірності у споживанні міцних напоїв.

Перед тим, як сісти за святковий стіл, потрібно випити водохресної води. Такий ритуал проводився для здоров'я і щоб не страждати від згубних звичок.

У давнину, коли існувала традиція видавати дівчат заміж проти їхньої волі, цього дня було прийнято «запивати дівоче щастя». Вважалося, що якщо у цей день «запити» (брагою або іншими алкогольними напоями) подружжя без радості, то незабаром у подружній парі стерпиться-злюбиться і дві людини по-справжньому полюблять одне одного.

З випиванням у цей день пов'язано багато традицій. Наприклад, якщо випити у цей день, то цілий рік не буде сліз і смутку. Однак, слідуючи вищенаведеній приказці, обов'язково потрібно знати міру, інакше не дивно залишитися «голим».

День потрібно почати з ковтка або склянки святої води – для здоров'я та міцності організму. Святу воду з самого ранку підливають навіть свійським тваринам.

Сьогодні хрестять дітей. Вважається, що 20 січня у хрещених у дітей буде сам Іоанн Хреститель.

Сватання на Іоанна Хрестителя буде вдалим.

Гарний день для того, щоб придбати хрестик. На таку людину зрадіє Ангел-охоронець.

Прикмети та приказки на Іван-бражник:

  • Якщо у цей день над водою туман, то врожай хліба цього року буде добрим.
  • Якщо ж погода ясна, то літо буде посушливим.
  • Якщо 20 січня буде хуртовина, то і вся масляна буде хуртова.
  • Наші пращури помітили, якщо у цей день мороз, то весна буде холодною.
  • Якщо в Іванів день виглянув повний місяць – очікується повінь.
  • Якщо 20 січня побачити мишу, то в сім'ї незабаром з'явиться поповнення.
  • Побачити білого лебедя чи дикої гуски у це свято – до виконання бажання.
  • Якщо у цей день хреститиме немовля, то біля цього дитину Хреститель стоятиме при хрещенні.
  • Народжені цього дня нестимуть ношу своїх провин. Носити їм слід бурштин.

Крім того, вважалося, що народжені 20 січня є сильними та рішучими, здатні приймати сміливі рішення. Однією з головних якостей таких людей є новаторський, незвичайний і креативний підхід до вирішення проблем. Завдяки незвичайному погляду на речі, вони можуть знаходити несподівані шляхи, які дозволяють їм досягати мети швидше за інших. Крім того, народжені в цей день мають такі характеристики особистості, як цілеспрямованість, лідерство, завзятість, відмінне почуття гумору.

Читайте АСН в Google News