Бориспільські прикордонники затримали росіянина з радіоактивним годинником

13.01.2022, 10:20

У міжнародному аеропорту Бориспіль українськими прикордонниками в багажі одного з пасажирів з паспортом Росії було виявлено радіоактивний годинник.
Чоловік прямував на рейс до Стамбула. У ході перевірки ручного багажу росіянина спрацював стаціонарний комплекс "Бурштин", за допомогою якого відстежуються наявність радіоактивних матеріалів та предметів.

Як виявилося, джерелом радіаційного фону був авіаційний годинник пасажира. Доза випромінювання предмета перевищувала допустиму норму у 100 разів.

Звертаємо увагу наших читачів, що незважаючи на те, що авіаційний годинник промаркований тавром "АЧХ" і вироблений у середині минулого століття радянським авіапромом з високою ймовірністю є радіоактивним. Справа в тому, що досить довгий час їх випускали, використовуючи в якості матеріалу, що світиться в темряві, радіоактивний Радій 226, і лише після появи у виробництві замінили його на люмінофор. Годинник з безпечним напиленням промаркований як "АЧХ-В".

Небезпеки такі годинники вже на відстані півметра не становлять, проте при розгерметизації корпусу становлять велику небезпеку. Крім того, такий годинник викликає спрацювання стаціонарного комплексу "Янтар", встановленого на багатьох прикордонних пунктах, що призведе до втрати часу на пояснення, штраф за неправомірне переміщення радіоактивних матеріалів, конфіскацію приладу та оплату вартості утилізації приладу компетентними органами.

Читайте АСН в Google News