Росія звинуватила США у провокуванні кризи в Казахстані

08.01.2022, 07:50

Посол Росії у США поклав провину на зовнішню політику Вашингтона за те, що вона допомогла спровокувати кризу в Казахстані, де, за його словами, Москва прагнула швидко встановити стабільність у рамках союзницької військової інтервенції під час зростання напруженості у відносинах з Україною.

Посол Росії в США Анатолій Антонов заявив Newsweek, що «існує серйозне занепокоєння щодо подальшого поширення радикальної релігійної ідеології в Центральній Азії». Він також визначив, що корінна проблема виникла внаслідок двох десятиліть дестабілізуючої військової інтервенції США у Західній та Центральній Азії.

"Це відбувається через дестабілізацію на Близькому Сході та в Афганістані, викликану, у свою чергу, військовим втручанням Заходу під приводом захисту прав людини та демократії", - сказав Антонов.

Також посол країни, яка окупувала український Крим, зазначив, що ОДКБ, до якої також входять Вірменія, Білорусь, Киргизстан і Таджикистан, відповіла на цей заклик про допомогу, розгорнувши миротворчі сили для придушення заворушень у Казахстані відповідно до статті 4 пакту про взаємну. оборона блоку. Безпрецедентне втручання викликало стурбованість у США, але Антонов постарався розсіяти будь-які побоювання щодо цього кроку.
«Щодо ролі Вашингтона, то ми сподіваємося, що ніхто не ставитиме під сумнів право Казахстану на застосування статті 4 статуту ОДКБ. Вона здійснювалася для забезпечення правопорядку у союзній республіці», - сказав Антонов.

Читайте АСН в Google News