Казахстан: У Білому домі висловили стурбованість наказом Токаєва стріляти на поразку

08.01.2022, 07:30

Адміністрація США висловила занепокоєння у зв'язку з наказом президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва стріляти на поразку під час придушення заворушень і попередила, що міжнародне співтовариство стежитиме за дотриманням прав людини у країні.
"Цей наказ викликає занепокоєння, і світ спостерігатиме за порушеннями прав людини та належних процедур", - сказала журналістам офіційний представник Білого дому Карін Жан-П'єр.

Вона заявила, що США закликають урядові сили Казахстану виявляти стриманість під час наведення порядку.

Також і міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch  закликала владу Казахстану негайно скасувати відданий силовим структурам наказ "стріляти без попередження" в рамках так званих "антитерористичних операцій", які проводять у низці міст країни, зокрема Алмати, з 6 січня. В офіційній заяві організації з цього приводу йдеться, що ці заходи "порушують міжнародні правові зобов'язання Казахстану поважати та захищати право на життя".
У HRW зазначили, що влада повинна "застосовувати силу, зокрема смертоносну силу, тільки в крайньому випадку", а профільні відомства повинні "забезпечити оперативне, незалежне та ретельне розслідування будь-яких заяв про насильство та незаконні вбивства".

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 7 січня у зв'язку із ситуацією в країні віддав правоохоронним органам та армії наказ відкривати вогонь на поразку без попередження.

Читайте АСН в Google News