Компанія SpaceX вивела на орбіту партію із 50 супутників

03.12.2021, 10:15

На сайті компанії Ілона Маска розмістили новину про те, що сьогодні вночі за київським часом завершилася операція виведення на орбіту 48 міні-супутників для мережі Starlink. Крім того, цією ж ракетою носієм на орбіту доставили два мікросупутники компанії BlackSky. Трансляція велася на веб-сайті SpaceX.

Запуск ракети-носія Falcon 9 з космодрому на мисі Канаверал (штат Флорида) відбувся о 18.12 за часом Східного узбережжя США (02.12 мск 3 грудня). Через годину з невеликим інтервалом було випущено на орбіту два апарати BlackSky, через півгодини після цього за ними пішли супутники Starlink.

Приблизно через дев'ять хвилин після запуску перший ступінь ракети-носія був в автоматичному режимі посаджений на плавучу платформу в Атлантичному океані. Зазначається, що цей елемент Falcon 9 вже неодноразово застосовувався при запусках.

Мережа Starlink призначена для забезпечення доступу до інтернету за рахунок розгортання великої кількості апаратів масою 260 кг. За оцінкою SpaceX, запуск загалом 11 тис. супутників і введення їх в експлуатацію коштуватимуть $10 млрд. Компанія запевняє, що зможе забезпечувати широкосмуговий інтернет зі швидкістю трафіку 1 гігабіт на секунду, що відповідає стандарту 5G. Апарати американської компанії BlackSky вагою 55 кг кожний оснащені оптичним обладнанням та мають здійснювати візуальне спостереження за нашою планетою.

З травня 2019 року SpaceX вже вивела на орбіту близько 1,9 тис. супутників Starlink.

Читайте АСН в Google News