3 грудня: День Прокла. Заборони, поради та прикмети на третій день зими

03.12.2021, 06:13

3 грудня (20 листопада за юліанським календарем) православна церква вшановує пам'ять архієпископа Константинопольського Прокла, який був учнем святителя Іоанна Златоуста, який висвятив його спочатку в сан диякона, а пізніше в сан пресвітера.

Віруючі любили Прокла за його подвижницьке життя, проповіді та турботу про незаможних. Багато його творів сягнули й до наших днів. Помер святитель у похилому віці, оточений пошаною та турботою.

У день Прокла просили захистити від усього лихого. Під час молитви осяяли себе хресним знаменням. Також у цей час святого благали про вдалу подорож.

А ось робити дальні поїздки 3 грудня не рекомендується. Справа в тому, що за повір'ям, під час вояжу цього дня можуть статися різні неприємності – крадіжки, обмани, знайомства з аферистами, аварійні ситуації та багато іншого. Тому і радить народний поголос перенести подорож на іншу дату.

Цього дня прийнято проклинати погань, щоб вона не вилазила зі своїх нір і не заважала людям жити. Наші пращури вірили, що навіть незважаючи на холоди, біси можуть вибратися з-під землі і нашкодити людині. 3 грудня потрібно залишатися гнучким і позитивним до будь-яких змін у житті, бути відкритим до змін, інакше можуть виникнути серйозні ускладнення, як у психологічному плані, так і фізично.

Не можна під час хуртовини цього дня розповідати про свої плани на майбутнє – вони ніколи не збудуться. З'явиться безліч перешкод на шляху, до того ж, – у найнесподіваніший момент, коли здаватиметься, що нічого не віщує проблем.

Цього дня не можна пізно лягати на бічну, інакше до вас зазирне на вогник баєчник – злий дух, який приходить уві сні у жахливих образах і починає мучити сплячого. Щоб цього не сталося, в день Проклів потрібно постаратися всі справи переробити заздалегідь, не переїдати, не дивитися телевізор перед сном, а також відключити телефон.

Народні прикмети на 3 грудня
Якщо 3 грудня сніг пішов, то 3-го липня буде дощ.
Якщо заспівав снігир, а сорока ховається під дах, то буде завірюха.
Побачити на верхівці дерева тетерева – до сонячної та теплої погоди.
Якщо уночі та рано вранці 3 грудня йде сніг, але погода безвітряна, то найближчими днями будуть ясні.
У печі поліна тріщать – до морозу.
Нагадаємо, що православні віруючі продовжують дотримуватися Різдвяного посту. За посиланням дізнаєтеся про те, що можна їсти 3 грудня, а також в інші дні Різдвяного посту.

Читайте АСН в Google News