Гарвардське дослідження в Ізраїлі: у нещеплених хворих коронавірусів ризик міокардиту в 4 рази вище

26.08.2021, 10:13

Журнал New England Journal of Medicine, одне з найпрестижніших наукових видань, опублікував результати дослідження, проведеного вченими Гарвардського університету спільно з ізраїльською лікарняною касою "Клали", і присвяченого появи 25 найбільш часто зустрічаються симптомів у вакцинованих від коронавируса і у перехворілих ім.

Дослідження, засноване на обробці анонімних даних 2 мільйонів членів лікарняної каси за період між 20 грудня 2020 року і 24 травня 2021 року було розділено на дві частини. В одній порівнювалася ймовірність 25 найбільш частих наслідків коронавируса у щеплених і у нещеплених, в другій - та ж ймовірність у нещеплених перехворіли і нещеплених НЕ перехворіли.

Аналіз даних показав, серед іншого, що міокардит (запалення серцевого м'яза), у щеплених давав 2,7 додаткових випадку на 100 тисяч чоловік понад фонового показника, а у нещеплених перехворіли - 11 додаткових випадків на 100 тисяч чоловік.

Дослідження також показало, що у вакцинованих спостерігається певне підвищення ризику апендициту, паралічу лицьового нерва, оперізуючого лишаю, запалення лімфатичних вузлів, парестезії, запаморочення і непритомності.

У невакцинованих перехворіли різко зростають (в порівнянні з фоновими показниками і в порівнянні з вакцинованими) ймовірність гострої ниркової недостатності, аритмії, тромбозу глибоких вен, інсультів, інфарктів, міокардиту, перикардиту, емболії легенів.

Читайте АСН в Google News