Вільнюс заявляє про рекордне потоці мігрантів через Білорусь

02.08.2021, 12:40

У Литві триває міграційний криза. В країну сотнями приїжджають жителі країн Близького Сходу і Африки, і все - через Білорусь.

Начальник Служби охорони держкордону при МВС Литви генерал Рустамас Любаевас повідомив, що прикордонної застави на кордоні з Білоруссю, переповнені, місць для мігрантів не залишилося.

На прикордонних заставах Литви після затримання до перекладу в спеціальні центри містять нелегальних мігрантів з Азії та Африки.

«Вихідні для прикордонників були жаркими. 1 серпня затримано 289 нелегальних мігрантів - найбільше число за добу з початку року », - наводить слова генерала ТАСС. Це майже в 44 рази більше, ніж за весь 2020 рік, коли в Литві затримали 81 мігранта. Скільком мігрантам вдалося перетнути кордон - невідомо.

Литва вже звинуватила Білорусь у пособництві нелегалам, посилила правила перебування для них і почала зводити на кордоні паркан з колючого дроту.

Влітку 2020 року Литва разом з іншими країнами Євросоюзу не визнала результати виборів президента Білорусі, переможцем яких був оголошений Олександр Лукашенко. Вільнюс ввів санкції проти Лукашенка і надав притулок його суперниці на виборах, лідеру опозиції Світлані Тіхановском.

Навесні 2021 року на тлі погіршення відносин з Білоруссю Литва заявила про зростаючому потоці нелегальних мігрантів, що проникають в країну через білорусько-литовський кордон.

Через міграційного кризи Литва оголосила режим екстремальної ситуації, запросила допомогу європейського агентства з охорони зовнішніх кордонів Frontex і вирішила побудувати додатковий бар'єр на кордоні з Білоруссю (протяжність цього кордону - 679 км). Литовці почали зводити паркан з колючим дротом, але дроту не вистачило.

Вільнюс звинувачує Мінськ у організації потоку нелегальних мігрантів. Влада Білорусі спеціально відправляють іноземців до литовському кордоні через одне з державних туристичних агентств, заявив раніше міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс. А міністр внутрішніх справ Агне Білотайте назвала зростання нелегальної міграції «елементом гібридної війни».

Мінськ відкидає звинувачення в пособництві нелегальним мігрантам і запевняє, що, як і раніше, робить все для їх затримання. А зростання міграції пов'язаний з пандемією і загостренням економічних проблем в країнах Близького Сходу і Африки.

В кінці травня Олександр Лукашенко заявив, що його країна служила бар'єром на шляху перекидання нелегальних мігрантів в сусідню державу, проте з урахуванням політичного тиску Заходу Мінськ може задуматися, чи варто продовжувати це робити.

Велика частина мігрантів, яких затримують на білорусько-литовському кордоні, - громадяни Іраку. З Іраку в Білорусь вони найчастіше потрапляють літаками, як туристи. Прямі авіарейси між Багдадом і Мінськом відкрилися в 2017 році. А в травні 2021-го їх частота збільшилася з двох до чотирьох разів на тиждень.

Читайте АСН в Google News