Чому третя хвиля небезпечніше? Лікарі про індійський штамі коронавируса

26.06.2021, 10:00

Російський Імунолог Володимир Болібок, аналізуючи зростання заражень на Росії, говорить, що третя хвиля безумовно буде гірше, ніж перші дві, - саме через нового штаму «дельта», або, як його ще називають, індійського. Він не тільки більш небезпечний, але і більш заразний, до того ж активніше вражає молодих людей.

- По-перше, дуже різкий сплеск, по експоненті, «свічка» на кривій захворюваності, говорить про те, що вірус дещо змінив свої властивості і став більш заразним, - говорить доктор. - По-друге, хворіють і вмирають молодші люди. Це говорить про те, що вони отримують відносно вищу дозу зараження. По-третє, помітно зросла летальність, швидше за все, в цілому по Російській Федерації вона буде вище, ніж в першу і другу хвилю. Це говорить про те, що вірус швидше вбиває. Хвиля тільки-тільки почалася, а летальність вже різко пішла вгору. Все це говорить про те, що ми зіткнулися з новим варіантом коронавируса, який більш заразний, більш агресивний і швидше вбиває.

За його підрахунками, у нещепленої людини ймовірність загинути від Уханьского штаму коронавируса була 1 до 30. Говорити про летальності індійського штаму «дельта» поки рано, більш точні дані з'являться в кінці місяця. Поки, за прогнозами імунолога, ймовірність буде 1 до 20.

Лікарі вважають, що на даний момент все залежить не стільки від обмежувальних заходів, які можуть ввести влади, скільки від самих людей - будь-які заходи можна порушити, до будь-яких прохань і вимогам не прислухатися. Різкі обмеження на кшталт локдауна застосовують, коли ніяк по-іншому вирішити проблему неможливо. Лікарі впевнені, що вплинути на ситуацію може вакцинація, але це справа не одного дня.

Читайте АСН в Google News