Згадаймо, як проходили вибори президента в США в 2016 році

04.11.2020, 12:30

Минулі президентські вибори в США відбулися 8 листопада. Республіканець Дональд Трамп змінив на посту глави Білого дому Барака Обаму, який завершив свій другий президентський термін.

Головним опонентом Трампа була представниця Демократичної партії Хілларі Клінтон, саме її називали найпопулярнішим кандидатом у виборців. Від "третіх" сил балотувалося 9 кандидатів (Гері Джонсон, Джилл Стайн, Еван Макмаллін, Даррелл Касл, Колін Пауелл, Джон Кейсік, Рон Пол, Фейт Плямистий Орел, Берні Сандерс).

Клінтон лідирувала у всіх передвиборчих рейтингах і на загальному голосуванні отримала майже на 3 млн більше голосів американців - 48,2% проти 46,1%.

Однак голоси Колегії вибірників розподілилися інакше - з підтримкою 304 вибірників Дональд Трамп став переможцем президентських виборів (Клінтон набрала 227 голосів). При цьому 7 вибірників виявилися "ненадійними", незважаючи на результати загальних виборів в їх штатах двоє проголосували не за Трампа, а п'ятеро - не за Клінтон.

Також на результат виборів вплинуло те, що в традиційно "демократичних" Пенсільванії, Мічігані і Вісконсині на виборах 2016 республіканцеві Трампу вдалося здобути перемогу з мінімальним відривом. З перевагою в 1,2% Трамп переміг у Флориді - одному з найбільш густонаселених штатів, який представлений 29 вибірниками.

Читайте АСН в Google News