Чи потрібно носити маску, якщо перехворів COVID-19? пояснює епідеміолог

26.10.2020, 17:00

Доктор медичних наук, професор кафедри епідеміології УГМУ Віктор Романенко пояснив, чи потрібно носити маски тим, хто вже перехворів коронавірусів. За його словами, імунітет нічого не гарантує.

- Можна стверджувати, що постінфекційний імунітет проти будь-якого вірусного захворювання буде триматися не менш року, - зазначив Романенко. - Тому багато хто, хто перехворів коронавірусів, вважають, що їм можна не носити маски. Але це в корені неправильно. Всі перехворіли точно так же повинні продовжувати себе захищати, тому що серед них завжди буде 10-15% тих, у кого антитіла не виробилися або просто не досягли захисного рівня. Таке теж буває. Крім того, після захворювання, коли людина вже вилікувався, він довгий час може залишатися носієм. А «носійство» може тривати від кількох днів до кількох місяців.

Крім того, вчений розповів, чи можна носити маску, коли на вулиці мінусова температура.

- Чим нижче температура, тим комфортніше вірусу, тим довше він живе. При найнижчих температурах, -70 ° C, він зберігає свою життєздатність і може зберігатися тисячоліттями. Не випадково поширення вірусу в осінньо-зимовий період значно ширше, ніж в літній, - зазначив експерт.

Читайте АСН в Google News