У Китаї зареєстрували хворого бубунной чумою

06.07.2020, 01:02

Як повідомляється на сайті китайського інформаційного агентства Xinhuanet автономному регіоні Внутрішня Монголія, над яким недавно був помічений величезний торнадо, на півночі Китаю зафіксували випадок захворювання бубонною чумою. Захворювання виявили у скотаря з міста Байаннур.

Після виявлення хворого, в місті оголошено третій рівень попередження про профілактику чуми і боротьбі з нею, які триватимуть аж до кінця 2020 року.

В даний час в місті існує ризик поширення бубонної чуми серед людей, тому жителів закликають строго дотримуватися вимог щодо попередження та боротьби.

Крім того, влада не рекомендують полювати на диких тварин, а при виявленні випадків захворювання або підозри на захворювання негайно повідомляти уповноваженим відомствам.

Бубонна чума має й іншу назву - "чорна смерть". У середні століття під час епідемій чуми на вулицях міст і в будинках лежали тисячі трупів, які, за описами сучасників, були "чорними, як вугілля" - розкладання тканин організму починалося ще за життя загиблих через генералізованого сепсису, так що в повідомленнях очевидців не міститься жодного перебільшення.

Звичайним шляхом поширення бубонної чуми вважається схема "щур - блоха - людина". Можливо ускладнення бубонної чуми чумний пневмонією, що призводить до розвитку легеневої форми чуми та можливості подальшого поширення інфекції повітряно-крапельним шляхом. У разі летального результату бубонна чума незадовго до смерті переходить в септичну, розвивається чумна бактериемия, що робить можливим передачу інфекції як при безпосередньому контакті з тілом хворого, так і через бліх. Тому аж до кінця XIX століття чума практично не лікувалася, а смертність від неї досягала 95%.

Історично бубонна чума стала першою формою чуми, що піддається лікуванню - перші вилікувані хворі з'явилися з винаходом протичумних вакцин і сироваток, а з впровадженням в лікувальну практику стрептоміцину та інших антибіотиків одужують практично всі хворі, якщо лікування розпочато вчасно. У світі щорічно реєструють від 1000 до 3000 нових випадків зараження чумою.

Читайте АСН в Google News