Тисячоліття хрещення Київської Русі і розвал СРСР

05.06.2020, 08:01

Саме в цей день 5 червня, 32 роки тому в Радянському Союзі відбулося небачене для того часу подія. Улітку 1988-го в столиці радянської України вперше за 70 років комунізму з помпою і державним розмахом, починаючи з 5 червня і протягом цілого тижня - до 12 червня, відзначали релігійне свято, а саме - тисячоліття хрещення Русі. "Хрещений" дощ, урочистий молебень і дзвін столичних храмів для України, а також Росії та Білорусі дійсно був знаковим. Після ювілею, який святкувався також у Москві, Мінську та Ленінграді, СРСР фактично визнав, що є частиною великої християнської цивілізації.

В країні безбожників таке свято здавалося майже неможливим. Однак, за словами патріарха Філарета, який керував підготовкою до урочистостей, відзначати тисячоліття збиралися всі закордонні митрополії православної і греко-католицької церков, і проігнорувати цю подію СРСР не міг. Інакше Кремль продемонстрував би всьому світу, що в Радянському Союзі немає свободи совісті.

До того ж на заході брежнєвської епохи радянська влада стала більш лояльною по відношенню до церкви, виконувала роль миротворця у відносинах з капіталістичним світом. "Церкви довіряли на Заході, а партії і радянського уряду не довіряли", - переконаний Філарет.

Всі ці фактори і зробили можливими "повторне хрещення Русі".

Святкування ювілею ознаменувало перелом в житті в СРСР. Вперше за роки радянської влади випустили 100 тис. Примірників Нового Заповіту і 500 тис. Примірників молитовника українською та російською мовами.

В лоно церкви повернулися її реліквії, що знаходилися на зберіганні в музеях московського Кремля, - частка Хреста Господнього, камені Гробу Господнього, правиця апостола Андрія Первозванного, глава святителя Іоанна Златоуста, частки мощей князів Володимира великого і Олександра Невського.

В даний час офіційним днем ​​святкування Хрещення Київської Русі - України є 28 липня. Дата була офіційно затверджена указом Президента України від 25.07.2008 № 668/2008 «Про День хрещення Київської Русі-України».

Читайте АСН в Google News