Навіть курка і пісне м'ясо названі небезпечними для печінки

15.02.2019, 07:51

Навіть курка, індичка і стейк з пісного м'яса можуть спровокувати розвиток жирової хвороби печінки. Люди, які перебувають на білковій дієті з м'яса на 54% частіше стикаються зі смертельно небезпечним жировим гепатозом.

Вживання великої кількості м'яса становить загрозу для печінки незалежно від того, що це за м'ясо. Дослідники з Нідерландів з'ясували, що навіть якщо в раціоні людини багато курки, індички і стейків з пісного м'яса, тобто не має прожилок жиру, то їй все одно загрожує жирова хвороба печінки. В ході дослідження було встановлено, що надходження переважної більшості білків у дієті з тваринних продуктів на 54% збільшує ризик розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки, в порівнянні з людьми, які дотримуються більш рослинної дієти.

Червоне м'ясо особливо є значним джерелом насиченого жиру, який може накопичуватися в печінці і поступово приводити до відмови цього органу. Експерти сподіваються, що це дослідження спонукає більшу кількість людей спробувати перейти на середземноморську дієту, яка багата рибою, цільнозерновими продуктами і овочами.

У здорової печінки жиру бути взагалі не повинно, або його кількість мінімально. Трохи більші обсяги жиру в печінці говорять про початок жирового гепатозу. Ці початкові стадії відзначаються приблизно у кожного третього дорослого. Жирова хвороба печінки частіше спостерігається у людей із зайвою вагою або ожирінням. На початкових стадіях вона не представляє небезпеки, але в міру розвитку може спровокувати рубцювання печінки або цироз, що приводить до смерті.

Читайте АСН в Google News