Колишній радник Путіна назвав дату падіння Криму

19.12.2018, 06:50

Вода в кримських водоймищах до липня 2019 року може закінчиться і півострів буде приречений. Так вважає колишній радник російського президента, економіст Андрій Ілларіонов, нагадавши, що в наступному році наступає семирічний посушливий період, пише "Обозреватель".

"Це певна циклічність клімату: після семи попередніх повноводних років в наступному році наступає семирічний посушливий період. До анексії Північно-Кримський канал забезпечував 85% потреб півострова в воді. Нинішніх запасів води досить для підтримки життя в Криму 1 млн осіб. Зараз там проживає — 2,4 млн людей. Модель Криму, навіть як військової бази, запропонована Путіним, не працює. Але провал улюбленої іграшки абсолютно неможливий варіант для нього. Значить, треба якось забезпечити отримання води. Опріснення морською водою коштує 13 млрд євро. Це величезна сума, приблизно в 7 разів перевищує щорічні дотації на Крим. Плюс потрібно ще багато електроенергії, якої там недостатньо", - підрахував екс-радник.

Тоді, на його думку, залишається єдиний спосіб — відновлення поставок води з Дніпра, для чого потрібно умовити українську владу. Якщо не вийде — залишається встановити силовий контроль за Північно-Кримським каналом.

"Сюди входить гребля Каховської ГЕС, Каховське водосховище, водопропускні механізми і дамба, що перегородила канал в 14-му році. Відстань від Перекопу до Таврійська — 78 км, одна година їзди. Місцевість є абсолютно рівною, це степ, на якому немає ніяких значимих перешкод — ні великих річок, ні гір, ні великих міст. Чисельність населення невелика — це не півмільйонний Маріуполь. У 6 південних районах Херсонської області (Каховському, Олешківські, Каланчацькому, Чаплинському, Скадовському, Голопристанському) і Новій Каховці проживає, по офіційним даними, 320 тис. людей. В реальності, можливо, менше. При чисельності угруповання для вторгнення в 80 тис. осіб захоплення, окупація і утримання такого плацдарму — цілком можна вирішити завдання", - проаналізував він.

Читайте АСН в Google News