Вчені пояснили дивовижну користь ранньої сивини

22.11.2021, 21:00

Сивину прийнято сприймати як ознаку старості, але дослідження, проведене вченими з Іспанії, показало: рання сивина якраз може бути маркером доброго здоров'я і схильності до довголіття. Люди, які рано посивіли, мають великі шанси дожити до дуже похилого віку, констатували фахівці.

Дослідники встановили, який зв'язок може простежуватися між появою ранньої сивини і довголіттям людини - виявилося, що зниження ризику ранньої смерті залежить від речовини глутатіон, що виробляється організмом. Ця субстанція задіюється для виробництва пігменту, що фарбує волосся в той чи інший колір. Але також глутатіон має антиоксидантні властивості, тобто може захищати органи і тканини від запалень.

За словами вчених, з віком цієї речовини в тілі людини синтезується все менше. У нас з'являється сивина і паралельно підвищується ризик хвороб, що розвиваються в зв'язку з запальними процесами. Рання сивина - це ознака того, що організм не став витрачати цінний антиоксидант на забарвлення волосся, і він був задіяний для більш важливих завдань з підтримки здоров'я, стверджують автори роботи.

Читайте АСН в Google News