Косметика і шампуні збивають жіночі гормональні цикли

18.09.2022, 17:30

Коктейль хімікатів, які містяться в косметичних засобах і продуктах особистої гігієни, вступає в небезпечну взаємодію з жіночими статевими гормонами. Результати дослідження фахівців з громадській охороні здоров'я з Університету Джорджа Мейсона (США), опубліковані в журналі Environment International.

Досліджувалися 143 жінки у віці від 18 до 44 років. Всі вони не мали хронічних захворювань і не користувалися гормональними контрацептивами. У жінок брали аналізи сечі і гормонів.

Виявилося, що навіть малої кількості хімічних речовин, що надходять в організм з косметики, досить, щоб вплинути на рівні жіночих статевих гормонів, змушуючи їх відхилятися від нормальних значень. Особливо небезпечні комбінації цих сполук. Так, поєднання парабенів і бісфенолу А призводить до аномального підвищення рівня естрадіолу, а коктейль з фенолів і бензофенону, навпаки, знижує секрецію цього гормону, а також лютеїнізуючого і фолікулостимулюючого гормонів. Отримані дані ще належить підтвердити в масштабніших дослідженнях.

Читайте АСН в Google News