Створені потужні літій-кисневі батареї, які тримають заряд в три рази довше звичайних

17.09.2018, 07:20

Батареї з великою кількістю енергії - це ключ до створення потужних електромобілів з великим пробігом без підзарядки, смартфонів з великим зарядом і дешевої електронікою. Літій-кисневі акумулятори є один із найперспективніших шляхів розвитку. Такі батареї збільшують щільність енергії відразу в кілька разів у порівнянні з традиційними літій-іонними батареями. В роботі вчених з Університету Ватерлоо розповідається, як вирішити найбільші перешкоди на шляху до створення цих батарей.

Як повідомляється, найбільшою проблемою було те, що коли літій-кисневі батареї розряджалися, кисень перетворювався в реактивні компоненти - супероксид, а потім в пероксид літію - які роз'їдали батарею, обмежуючи таким чином її здатність до перезарядки.

Для вирішення проблеми вчені перейшли від вуглецевого катода до катода з оксиду нікелю. Також в якості електроліту використовувалася плавлена ​​сіль - електроліт дозволяє позитивно заряджених іонів переміщатися між електродами - і підняли робочу температуру батареї до 150 градусів Цельсія. Це дозволило збільшити число циклів зарядки майже в три рази. Також вченим вдалося збільшити вміст енергії на одиницю маси більш ніж на 50%.

Читайте АСН в Google News