Якщо надумав - зробить: Вчені довели, що протистояти зрадам неможливо

04.09.2018, 20:45

Психологи Бренда Лі і Люсія О'Салліван з канадського Університету Нью-Брансвік вирішили розібратися, які заходи вживають люди, що знаходяться в моногамних відносинах, щоб протистояти спокусі зрадити своєму партнеру і чи працюють ці стратегії. Робота опублікована в журналі Personal Relationships.

Для цього дослідники провели серію онлайн-опитувань, в яких взяла участь 741 людина гетеросексуальної орієнтації у віці від 19 до 63 років.

Як показав аналіз, є три основні стратегії підтримки моногамії. Перший і найпопулярніший (його використовували три чверті учасників опитування) - «підвищення якості відносин»: піти з партнером в ресторан, призначити побачення, причепуритися, частіше займатися сексом, зробити його більш різноманітним і так далі.

Друга стратегія, також дуже поширена, - «активне уникнення»: триматися якнайдалі від предмета пристрасті, як у фізичному сенсі, так і в спілкуванні. Третя, найрідкісніша стратегія - «ослаблення спокуси». Вона передбачає негативну оцінку партнера, нагнітання почуття провини, думки про тяжкі наслідки зради і так далі.

Як показало опитування, всі ці хитрощі найчастіше не працюють - жодна зі стратегій в результаті не здатна утримати від зради і допомогти зберегти відносини.

Читайте АСН в Google News