800 млн доларів на вітер: Нацбанк "намагався", але гривня все одно завалилася

31.08.2018, 14:41

Національний банк України (НБУ) витратив на утримання курсу гривні 800 мільйонів доларів тільки за останній місяць, незважаючи на це показник все одно просів більш ніж на 2 гривні за долар. Таку думку висловив економічний експерт Віктор Скаршевський на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"З 23 липня по 30 серпня Національний банк із резервів витратив близько 800 мільйонів доларів на підтримку курсу гривні. І все одно курс долара підріс на дві гривні - з 26,2 гривні на 23 липня і до 28,3 на сьогоднішній день", - зазначив експерт.

За його словами, очевидно, що дії НБУ щодо утримання стабільного курсу валют в Україні не можуть допомогти в цій ситуації. У той же час центробанк активно витрачає резерви країни, які були накопичені раніше. При цьому він додав, що НБУ може вдатися до адміністративних заходів по утриманню курсу.

Перш за все, регулятор може збільшити обов'язковий відсоток реалізації валютної виручки (з нинішніх 50% до 75%), а також ввести обмеження або повну заборону на виведення дивідендів нерезидентами. Як пояснив економіст, за останній рік виведення валюти з України виросло удвоє в порівнянні з торішнім показником.

Нагадаємо, уряд буде утримувати курс валюти в Україні в коридорі 27,5 - 28,5 гривень за долар. Таку думку висловив економічний експерт Ігор Гарбарук на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

Читайте АСН в Google News