Порятунок близько. У США успішно випробувана вакцина від усіх видів грипу

24.08.2018, 20:22

Учені випробували вакцину, яка претендує на роль універсального щеплення від грипу. Випробування на мишах і інших лабораторних тваринах поки говорять про її ефективність, пише Nature Communications.

На відміну від застосовуваних сьогодні сезонних препаратів, які допомагають імунітету боротися з конкретними штамами вірусу, універсальне щеплення повинно захищати людину на все життя при невеликій кількості застосувань. Подібні вакцини існують від деяких інших хвороб, наприклад, правця, але створити настільки ефективний засіб боротьби з грипом поки не вдалося.

У новій роботі медики пишуть про те, що успішно випробували новий препарат на мишах. «Цій вакцині вдалося зробити те, з чим більшість інших кандидатів не впоралося — викликати відповідь на консервативну (тобто майже не змінну у різних штамів, — прим. Indicator.Ru) ділянку, що забезпечує захист від широкого спектру вірусів, - говорить співавтор роботи Скотт Хенслі з Пенсільванського університету (США). - Якщо вона буде працювати на людину навіть в два рази менш ефективно, ніж у мишей, то це все одно буде величезним досягненням, яке може в майбутньому стати основою засобу захисту від грипу для кожного».

Нова вакцина відрізняється від аналогу тим, що в ній використовується не найпоширеніша для подібних препаратів частина вірусу, що викликає імунну реакцію. Проникаючи в імунні клітини організму, ці молекули зчитуються, на їх основі синтезуються білки, що викликає набагато потужнішу реакцію.

В експериментах з мишами антитіла до грипу спостерігалися в крові протягом усіх 30 тижнів дослідження, причому до кінця терміну їх стало навіть більше, ніж через чотири тижні після ін'єкції.

Читайте АСН в Google News