Томос відкладається: вирішальне засідання Синоду перенесли на жовтень

22.08.2018, 16:54

Вселенський патріархат переніс засідання свого Синоду, на якому мало вирішуватися українське церковне питання, з вересня на жовтень. Про це повідомив LB.ua з посиланням на власні джерела в церковному середовищі.

Згідно з інформацією видання, раніше засідання було заплановано на 10 вересня, і існувала висока ймовірність, що в цей день українське церковне питання буде вирішене. Тепер же питання про надання Томосу може бути розглянуто не раніше жовтня.

Орієнтовно наступний Синод пройде 9-11 жовтня. У той же час у виданні відзначають, що, як і планувалося раніше, збори всіх архієреїв Константинопольської православної церкви на чолі з патріархом Варфоломієм, Синаксис, пройде 1-3 вересня в Стамбулі.

Перед цим, 31 серпня, у Вселенського Патріарха Варфоломія призначена зустріч з главою РПЦ Патріархом Кирилом. В експертних церковних колах вважають, що на Синаксисі обговорюватимуть питання автокефалії української та македонської церков. Однак рішення з цих питань - це все-таки прерогатива Синоду.

Нагадаємо, раніше архімандрит Кирило Говорун, за словами якого, питання про автокефалію «тієї частини української церкви, яка захоче цього», вже вирішено. За його словами, надання автокефалії і видання Томосу вже на фінальній стадії. Згідно з його інформацією, важливими в цьому процесі будуть події кінця серпня - початку вересня.

Зокрема, це буде візит до Вселенського патріарха Варфоломія глави РПЦ Кирила 31 серпня. Потім українське питання повинні обговорити на Синаксисі Константинопольського патріархату 1-3 вересня, а підписати Томос повинні на засіданні священного синоду 10 вересня.

Нагадаємо, служителі Російської православної церкви (РПЦ) стикаються з труднощами в отриманні шенгенських віз через консульство Греції в зв'язку з конфліктом із Константинопольським патріархатом з питання надання автокефалії Українській православній церкві (УПЦ). Про це пише BBC з посиланням на джерела, передала Європейська правда.

Читайте АСН в Google News