Свої менше купують - везуть за кордон: українські виробники морозива і макаронів виходять на євроринки

26.06.2018, 15:17

Українські виробники експортують морозиво в Чехію і Грузію, а макаронні вироби - до Великої Британії. Таку думку висловив президент Асоціації українських виробників «Морозиво і заморожені продукти» Ігор Бартковський на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Обсяги виробництва заморожених продуктів і напівфабрикатів за січень - травень 2018 року склали 42 тисячі 800 тонн, або 101,5%. Експорт морозива відбувається у більш ніж 50 країн світу і поставляється в Молдову, Грузію, Литву, Болгарію, Чехію", - зазначив експерт.

За його словами, 2 902 т цієї продукції було експортовано, причому темпи зростання цього показника склали 123,3%. Втім, у ЄС країна експортує всього 8% від цієї кількості. На сьогодні лише 2 підприємства України мають можливість продавати свою продукцію в країнах ЄС - ПрАТ "Житомирський маслозавод" та ПрАТ "Ласунка" м. Дніпро.

Зараз також завершується перевірка ще одного підприємства "Галичина-Ласунка" в Тернопільській області, яка дозволить підприємству вийти на ринок ЄС. При цьому він додав, що з початку року країна продала також ще макаронні вироби з начинкою 31 315 т, з них 10 тис. 346 т 1655 т з них, або 45%, - в ЄС.

Так, за його словами, найбільше макаронних виробів Україна продає в Молдові, Великій Британії, Іспанії і планує в Румунію. Нагадаємо, позитивний ефект від асоціації з Євросоюзом відчули на собі 32% українських експортерів. Таку думку висловила директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан.

Читайте АСН в Google News