Крапельниці марні: Супрун розвінчала міфи про лікування інсульту

06.06.2018, 08:33

Інсульт як поширена в Україні хвороба потрапила в список тем, по яким виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун дає поради і розвінчує "міфи".

Так, вона в Facebook опублікувала пост як уникнути інсульту і як правильно себе вести, якщо він все-таки відбувся. А заодно розвінчує міфи про інсульт, передає strana.ua.

"Інсульт - це невідкладний стан. Якщо у людини раптово змінилася мова, перекосило обличчя або почали погано слухатися рука або нога на одній половині тіла, слід негайно зателефонувати 103 і наполягати на відправку в ту лікарню, де є КТ або МРТ. Від того , як швидко і якісно буде надано лікування в перші години інсульту, залежить одужання і якість життя пацієнта!", - пише вона.

Вона зазначає, що думка про те, що при інсульті потрібен спокій є міфом. "Насправді, всі люди, які мають інсульт, повинні якомога швидше бути доставлені в лікарню", - повідомляє міністр.

Також він зазначає, що всім людям, які пережили інсульт (навіть з минущими порушеннями), необхідні термінова консультація лікаря-невролога, що спеціалізується на інсульті, і обстеження, яке дозволить зрозуміти причину і призначити необхідну профілактику. Тільки таким чином можна зменшити ризик повторного інсульту на 50-80%.

Крім того, вона відзначає марність постійних крапельниць після нападу.

"У більшості випадків інсульту крапельниці мають сенс лише протягом 1-2 діб від початку захворювання. Більшість ліків, які при інсульті широко використовуються в Україні та вводяться за допомогою крапельниць (ліки для "захисту", "лікування" або "відновлення" мозку, так звані нейропротектори, "судинні препарати, антиоксиданти, антигіпоксанти тощо) не мають науково доведеної безпеки і ефективності і не використовуються для лікування інсульту", - пише вона.

Також вона вважає, що реабілітація при гострому інсульті має розпочатися через 2-3 дня після надходження в лікарню. Чим пізніше почнеться реабілітація, тим менше буде від неї користь.

Реабілітація, на думку Супрун, складається не з уколів або крапельниць, а з занять з фізичним терапевтом, ерготерапевтами і логопедом, метою яких є відновлення порушених функцій і зниження потреби в сторонній допомозі. "До речі, такі методи, як масаж, ванни, електростимуляція уражених кінцівок, бджоли, п'явки, будь-які крапельниці з нейропротекторами, клітинна терапія не мають науково доведеної ефективності і не рекомендовані для використання", - повідомляє міністр.

Вона також вважає міфом те, що інсульт виникає внаслідок стресів, і ми нічого не можемо зробити, щоб його уникнути.

"Сьогодні фахівці добре знають фактори ризику інсультів. Вони включають літній вік, нездоровий спосіб життя і медичні проблеми. До факторів способу життя, що підвищують ризик інсульту, відносяться куріння, зловживання алкоголем, недостатня фізична активність (менше 150 хв. На тиждень) і ожиріння. до числа медичних проблем відносяться підвищений кров'яний тиск (більше 140/90 мм рт.ст. - головна загроза, навіть якщо пацієнт добре себе почуває), цукровий діабет, миготлива аритмія (збільшує ризик інсульту в 5 разів!) і високий холестери", - додає Супрун.

І, нарешті, вона противник такого методу запобігання інсульту як "прокапування". "Немає ніяких науково доведених переваг такого методу в профілактиці інсульту і він не рекомендованодля використання в розвинених країнах", - підсумовує Супрун.

Читайте АСН в Google News