У Держпродспоживслужбі розповіли, як не нарватися на підробку при покупці агрохімії

01.06.2018, 16:18

Щоб не купити фальсифікований препарат для захисту рослин, необхідно перевіряти номер партії, а також ретельно вибирати дистриб'ютора або пункт продажу. Таку думку висловив глава Держпродспоживслужби Володимир Лапа на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Якщо говорити про оптовий ринок, то на сайті кожного виробника є список виробників, тому бажано купувати саме у дистриб'юторів", - зазначив експерт. За його словами, також варто звернути увагу на ціну хімікатів - як правило, посередники продають їх дорожче, тому надто низька ціна препаратів повинна насторожити покупця.

При цьому він додав, що також можна скористатися послугами Гарячої телефонної лінії фірм-виробників і перевірити справжність продукції за номером партії. Також В. Лапа уточнив, що підприємство, в разі виявлення фальсифікату, може звертатися в Держпродспоживслужбу.

І хоча, згідно з особливостями українського законодавства, за скаргою юридичної особи провести позапланову перевірку недобросовісного постачальника не можна, проте "попрацювати з Міністерством внутрішніх справ" щодо порушення кримінальних справ інспектори зможуть. Крім того, чиновник порадив дачникам і городникам, які купують маленькі упаковки препаратів, також перевіряти їх через Гарячу лінію, а також здійснювати покупки в стаціонарних місцях продажу, а не на вуличних розкладках.

Також дуже важливо брати і зберігати чеки, щоб у разі фальсифікату мати можливість поскаржитися в Держпродспоживслужбу. Нагадаємо, в сфері нагляду над якістю продуктів харчування в Україні немає ні легітимного органа, ні санітарних норм. Таку думку висловив екс-заступник голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України Святослав Протас.

Читайте АСН в Google News