Доведено, що інфекції зводять літніх людей з розуму

31.05.2018, 13:05

Інфекція у  літньому віці може викликати занадто сильну імунну відповідь, що  порушить роботу гіпокампу - ділянки мозку, важливої для запам'ятовування нової інформації, стверджують вчені з Університету Темпл у США. Дослідження опубліковано 28 травня 2018 року в журналі eNeuro.

Буває так, що люди похилого віку, які зовсім недавно відчували себе добре, після будь-якої інфекційної хвороби різко втрачають здатність ясно мислити і бачать галюцинації. Навіть якщо цей напад делірію проходить, подібні кризи помітно підвищують ймовірність розвитку слабоумства, - стверджують вчені. Досліди на щурах показали, що літніх гризунів інфекція буквально зводила з розуму. Вони втрачали здатність запам'ятовувати, де знаходиться вихід з лабіринту, натикалися на стіни і в цілому поводилися дивно.

Такий стан тривав від 8 до 14 днів. Як з'ясували дослідники, він створювався надмірно сильною імунною відповіддю. У молодих гризунів після хвороби також спостерігалося зниження розумових здібностей, але незначне. Вчені говорять, що для попередження старечого божевілля досить знайти ліки, що блокують вироблення небажаних речовин при інфекції.

Читайте АСН в Google News