Чи можна змінити характер і звички свого партнера

21.05.2018, 11:43

На зорі відносин на недоліки і невеликі вади коханої людини практично ніхто не звертає увагу. Цікаві подробиці з життя здаються цікавими історіями, а шкідливі звички - дією, якої згодом можна позбутися. Зворотний бік медалі - наша впевненість у тому, що до будь-яких недоліків можна звикнути. В іншому випадку завжди можна змінити себе і підлаштуватися під людину.

Чому ж із часом ми розуміємо, що неможливо миритися з недоліками партнера і що дуже сильно хочеться це виправити?

 Виросли на прикладі співзалежних батьків

Жінка, яка визначає, що з недоліками коханої людини потрібно так чи інакше боротися, швидше за все, виросла в родині співзалежних батьків. Подібна пара зазвичай дотримується наступної філософії: якщо тобі щось не подобається, тримай це при собі або змінюйся сам. Тому жінка (мати) мовчала в моменти, коли її не влаштовувала поведінка чоловіка. Ще один, але протилежний варіант розвитку подій - вона намагалася його виправити критикою, порадами або періодичними сварками з техніками маніпуляції, які, зрозуміло, не призводили до позитивного результату.

Увібравши в себе подібну поведінку, дочка виростає з думкою, що з недоліками коханої людини не потрібно миритися - їх потрібно виправляти або змінюватися самій. Таке бажання, безумовно, формується з кращих спонукань. Ми хочемо, щоб кохана людина була ідеальною у всьому, а тому підказуємо їй, як саме  слід змінитися. Але чи не замислювалися ви, що партнер зовсім не хоче змін?

Нездійсненні очікування і реальна оцінка
Мабуть, центральним каменем спотикання у будь-яких відносинах є завищені очікування до іншої людини. Через них на порожньому місці виникають сварки і непорозуміння. Нам здається, що ми діємо із кращих спонукань, коли радимо партнеру змінитися. Для нього ж ситуація іншим чином - він буквально чує таку фразу: «Я не приймаю тебе таким, який ти є. Ти справжній мені нецікавий. Спочатку виправся, а потім поговоримо».

На початку відносин ви не зуміли подивитися правді в обличчя і сказати: «Так, ця людина мені подобається, але, я думаю, вона мені не підходить». Ви дотримувалися іншої точки зору - думки, що партнера завжди можна виправити, привести у відповідність із вашими завищеними очікуваннями.

Деякі жінки, які не в силах змінити кохану людину, починають трансформуватися самі - підлаштовуються під її  характер, намагаючись у всьому догодити. Однак така поведінка теж не є рішенням - ви просто починаєте заперечувати саму себе, вирощуючи психологічні проблеми. Ви починаєте дотримуватися моделі поведінки, яка зовсім не властива вам.

У здорових відносинах, у які можуть вступити тільки дві психологічно здорові людини, партнери приймають один одного такими, якими вони є. Вони віддають собі звіт у тому, що зміни потрібні не іншій людині, а ним самим. Заперечення будь-якої риси характеру означає неприйняття партнера. Перегляньте власні відносини і свою поведінку, щоб зробити для себе висновки.

Читайте АСН в Google News